Hva er DNS?

Har du noen gang opplevd å få feilmeldinger om at DNS ikke svarer på nettsider? Mange er usikre på hva dette betyr, og det er det en god grunn til. I denne artikkelen skal vi forklare hva DNS betyr og hvorfor dette skjer slik at du kan løse problemet i fremtiden om det skulle oppstå.

DNS er på mange måter en grunnleggende Internett-tjeneste, som blir levert av ulike spesielle DNS-servere. Dette blir også kalt for rotservere på godt norsk, og har som jobb å få andre internett-servere til å finne frem til hverandre.

DNS står enkelt og greit for «Domain Name Server», og en DNS-tjener er det vi kaller for en navnetjener. Denne tjenestene oversetter ulike IP-adresser og gjør dem om til hjemmesidenavn, slik at datamaskinene vet hvilken nettside du ønsker å se.

Du kan lese mer om DNSSEC og andre teknologier flere steder.

Slik fungerer DNS

Mens vi som brukere vil se et domenenavn, vil en datamaskin derimot se en IP-adresse bestående av et tallformat. Dette kan for eksempel se slik ut: 12.123.123.12. For oss vanlige mennesker ville det være vanskelig å huske alle disse ulike IP-adressene til nettsider, og derfor har vi domenenavn i tekstformat som vi benytter oss av.

En DNS-tjener oversetter tallformatet til et tekstformat, slik at du kan skrive inn «vg.no» og ikke behøver å skrive inn selve IP-adressen. Når du gjør dette, vil datamaskinen be om den spesifikke IP-adressen til domenet av en DNS-tjener, og deretter vil du få se nettsiden du har bedt om å besøke. Om en DNS-tjener er treg, kan det hende du får opp feilmeldingen som gjør at du ikke får tilgang til nettsiden.

Av og til kan det være hackere eller andre inntrengere som prøver å gjøre angrep mot DNS-tjenere. Da vil de gjøre falske oppslag, men dette kan forebygges ved bruk av DNSSEC. Dette er en ekstra utvidelse av det vanlige DNS-systemet, som sørger for en økt sikkerhet for brukerne.

Sperring av nettsider

Har du noen gang opplevd at tjenesteleverandøren din har sperret av enkelt nettsider? Dette skjer gjennom en DNS og du vil da få opp en melding fra for eksempel Telenor eller Get om at de har blitt pålagt til å sperre denne hjemmesiden. Dette kan for eksempel være nettsider som gir ut rettighetsbeskyttet materiale som Pirate Bay og lignende nettsider.

Når dette skjer vil leverandøren fjerne nettadressen fra sine lister, slik at DNS-tjenere ikke klarer å oversette domene til en IP-adresse. Her er tjenesteleverandører ganske ulike, og velger du for eksempel å benytte deg av en annen DNS-tjener kan du få tilgang til nettsider du ikke før hadde muligheten til å besøke.

Oppsummering

En DNS-tjener vil oversette domenenavn til IP-adresser, slik at vi slipper å huske lange tallformat når vi ønsker å besøke nettsider. Hvis du har problemer med at nettsider ikke viser seg eller får mange feilmeldinger, kan du enkelt bytte til en annen tjenesteleverandør.

Noen tjenesteleverandører er nemlig pålagt å sperre enkelte hjemmesider, og derfor fjerner de denne nettadressen fra sine lister. DNS-tjener gjør det enkelt og greit lettere for oss å surfe på nettet og skaper en sikkerhet og trygghet.