YouTube Music stormer markedet med en spennende ny musikktjeneste

Det er drøyt ett år siden Youtube kom på banen med sin nye musikktjeneste, en tjeneste som kombinerer Google Musikk og Youtube i en og samme tjeneste. Du spør deg kanskje hvorfor du burde ta i bruk en slik tjeneste, med tanke på mangfoldet av gratis musikk man finner på Youtube. Det finnes flere svar på dette, men Youtube håper at de som allerede anvender Youtube som musikkavspiller vil bli imponert av en annonsefri tjeneste, med et smidig designet grensesnitt samt en rekke spennende funksjoner som Youtube vanligvis ikke tilbyr.

Først og fremst må vi differensiere mellom gratisversjonen og den betalte versjonen av tjenesten. Begge variantene finnes både tilgjengelig i nettleseren og som app til Android og iPhone, bruker du gratisvarianten derimot, får du servert reklame mellom hver sang. I motsetning til Spotifys gratisversjon får du imidlertid mulighet til å spille av musikken din i normal rekkefølge, men på den andre siden kan du ikke høre på musikk i bakgrunnen med andre apper oppe. Det å ha mulighet til å spille av musikk i bakgrunnen mens du bruker andre apper, er naturligvis helt grunnleggende for mange når de velger musikktjeneste. Youtube Music tilbyr heldigvis denne tjenesten, men kun i sin betalte versjon.

Youtube Music Premium heter den betalte varianten, en tjeneste som vil koste deg 99 kroner per måned. Dette er samme sum som Spotify og de fleste andre tjenester for streaming av musikk tar. Betaler du for tjenesten, slipper du også reklame mellom favorittsangene dine. Du kan også i likhet med Spotify laste ned musikk, og er du familiefar og ønsker å spandere en gave på barn og kone, så kan du velge å gå for familieplanen som koster 149 kroner per måned. Her kan du legge til 5 familiemedlemmer som alle kan bruke abonnementet.

Hvordan fungerer Youtube Music i praksis?

En hyggelig fordel man støter på om man velger å registrere seg som bruker av tjenesten, er at man får tilgang til en 3 måneders gratis prøveperiode, mer enn nok tid til å bli vant med tjenesten med andre ord. Ved innlogging blir man bedt om å velge noen artister og typer musikk man liker, og disse brukes som grunnlag for å vise anbefalt musikk på hjemmeskjermen i appen. Herfra er det bare å velge og vrake, opprette nye spillelister, og ta i bruk liker-funksjonen for å lagre sanger man er glad i.

Siden Youtube i seg selv er en videoplattform, gir Youtube Music sine brukere muligheten til å også se musikkvideoer, noe som gjør tjenesten noe unik, i hvert fall blant liknende musikk plattformer. Tar man også en titt på appens grensesnitt vil man se mange likheter med Spotify, i hvordan den er designet, som i seg selv er en bra ting. Som en del av abonnementet ditt kan du også velge å gå for Youtube Premium, som innebærer at du også slipper reklame på Youtube videoer. Du får også tilgang til såkalte Youtube Originals, som er filmer og videosnutter som Youtube selv produserer i samarbeid med diverse videoprodusenter. Youtube Premium koster 119 proner per måned, med mulighet for å velge familieabonnement til en pris av 179 kroner per måned.

Nyttig å ta med i vurderingen din

Her kommer en oversikt over enkelte ting som kan være nyttig å ta med i vurderingen, når du skal velge musikktjenesten som passer deg.

  1. Selv om gratisversjonen i seg selv naturligvis er gratis, kan den fort komme til å koste mye penger. Grunnen til dette er at selv om tjenesten i seg selv er gratis, så vil den svært raskt tømme dataen på mobilabonnementet ditt, i forbindelse med fremvisning av annonser og diverse reklame. På denne måten kaser du fort bort mer penger enn det hadde kostet å abonnere på Youtube Music tjenesten. Youtube Music tilbyr å enkelt vise deg musikkvideoen til sangen du hører på, om du i stedet ønsker dette. Mange av oss vil nok velge dette, og slik går mobildataen mye raskere tom enn om man kun strømmer musikk, spesielt med tanke på reklame som også vises i videoformat.
  2. Maksimal lydkvalitet på tjenesten er foreløpig ikke mer enn 128 kbit/s. For mange vil nok ikke dette gi mye mening, og du tror kanskje at dette ikke betyr mye for din musikk opplevelse. Men sammenliknet med Spotify som kan tilby opp mot 320 kbit/s, er Youtube Musics tilbud til sammenlikning labert. Vi regner med at dette er noe som vil bli oppdatert og forbedret over tid, men foreløpig kan disse forskjellene på lydkvalitet gi en merkbar forskjell på hvor fornøyd man er med lydopplevelsen.
  3. En noe merkelig liten ting å ta med i vurderingen er at om du er iPhone bruker, og ønsker å bestille Youtube Music, vil det koste deg betydelig mer (30 kr) enn på andre plattformer. Hvorfor er det slik? Årsaken er at Apple tar 30 prosent av alle inntekter fra sine kunders abonnement, og Google har som resultat ikke noe annet valg enn å skru opp priser for Apple brukere som resultat. Det er også verdt å nevne at det samme gjelder Youtube Premium, for de som også velger å abonnere på det.
  4. Om du vil at appen skal gi deg en stabil og feilfri opplevelse så anbefales det absolutt å betale for den. Om du betaler for Youtube Music blir appen med en gang mye bedre, du kan som tidligere nevnt høre musikk i bakgrunnen, og slipper irriterende reklame. Nedlastning av musikken din er også tilgjengelig i den betalte versjonen, i motsetning til gratisversjonen.

Nyttig å ta med i vurderingen din

En av de største fordelene med Youtube Music, når man er i prosessen av å vurdere hvilken musikkapp som er best, er at man får en gratis prøveperiode på 3 måneder. Dette betyr ikke bare at man har mer enn nok tid til å bli kjent med plattformen, men at man også får mulighet til å følge med på hvordan den utvikler seg over tid. Uansett hvor fornøyd du blir med Youtube Music, så kan du gi den et forsøk uten noen form for risiko.