I Februar 2005 ble verdens mest populære videodelingstjeneste på nett publisert. YouTube tok raskt kvantesprang mot å ta over dette markedet, og til den dag i dag er det faktisk mange som nærmest glemmer de andre tjenestene som finnes i markedet. For hvilke andre tjenester er egentlig der ute? Vel, Dailymotion er en av de mange videodelingstjenestene som nok mange nordmenn har hørt om, men som det er lett å glemme. Denne tjenesten ble faktisk lansert bare 1 måned etter YouTube, noe som viser hvor nære Dailymotion faktisk var å bli det vi i dag kaller YouTube!
Hvor stor kunne Dailymotion ha blitt?
I 2006, bare 2 år etter at YouTube ble grunnlagt, solgte eierne seg ut for ”skarve” $1.6 milliarder. Den dag i dag er dette småpenger sammenlignet med hva YouTube faktisk er verdt. I dag er det Google som eier denne tjenesten. Men hva om det hadde vært Dailymotion som ble lansert 1 måned tidligere, og som hadde blitt kjøpt opp av Google? Det er nesten skummelt å se på slike tall. Dette illustrerer hvor ufattelig viktig det er å være blant de aller første som beveger seg ut i markedet. Det hjelper ikke å stå på sidelinjen og vente.
Der YouTube har 1.8 milliarder unike brukere månedlig, så slår de Dailymotion ned i støvlene, som ”bare” har 300 millioner unike brukere månedlig. Dailymotion sine tall er derimot meget gode, og mange bedrifter skulle nok ønske at de var i deres sko. Allikevel kan nok ikke grunnleggerne bak legge fra seg tanken om hvor de kunne vært posisjonert dersom de bare hadde kommet seg på markedet litt raskere enn det de faktisk gjorde. Da kunne det vært de som hadde hundrevis av millioner brukere mer enn sine konkurrenter.
Dailymotion VS YouTube – Er det egentlig en forskjell?
Naturligvis er det en forskjell mellom de to applikasjonene Dailymotion og YouTube. Allikevel ble begge grunnlagt på samme teknologi, og til den dag har de i grunn bare fulgt hverandres fotspor. YouTube har selvfølgelig båret noen frukter av samarbeidet med Google, men dersom man sammenligner de to tjenestene, så er i grunn ikke forskjellene så veldig store. Grunnen til at det er interessant å sammenligne disse to er nemlig ikke bare kappløpet som YouTube en gang vant, men at de fortsatt vinner til den dag i dag, nærmest ene og alene grunnet sin følgerbase.
Det illustrerer nok en gang hvor viktig det var å være først ute. Dailymotion har lidd av å bare være en måned bak, siden de ikke fikk bygd opp den solide basen med følgere først. I dag har de derimot 300 millioner brukere, og de er tilgjengelige i 38 land med 20 forskjellige språk. Om en skal ta frem den aller største forskjellen mellom Dailymotion og YouTube, så er det unektelig viktig å påpeke sensur. YouTube har over årene vært kontinuerlig i krigssonen grunnet sensur, mens Dailymotion har klart å holde seg unna. Er det fordi de ikke er store nok til å fortjene oppmerksomheten, eller har de rett og slett bare vært mer runde i kantene?
Sensur og videodelingstjenester
Som en videodelingstjeneste har man unektelig et stort ansvar for hva som deles på plattformen. Naturligvis vil slike tjenester ha store problemer med pornografi, drap, og andre upassende videoer som kan lastes opp. Dette er et problem som kunstig intelligens i nyere tid har greid å ta seg av ganske så godt. Allikevel hender det at videoer eller bilder som lastes opp i videoene kan provosere, eller i verste fall føre til sensur. YouTube har i nyere tid kastet ut enkelte brukere grunnet dette.
Til motsetning har Dailymotion tilbudt usensurerte videoer, og til tider også nakenhet i enkelte videoer. Det er et modig trekk, men det har spart dem for den blesten som YouTube har måtte gå gjennom. Skal man derfor trekke frem den store forskjellen mellom Dailymotion og YouTube, så må man se til sensuren. Der plattformene nærmest er helt identiske rent teknisk, riktignok med en design og navigasjonsfordel til YouTube, så er det mest av alt sensuren som utgjør den store forskjellen mellom disse to.
Dailymotion kontroverser
Dailymotion har utvilsomt vært noe kontroversiell, da videoer som finnes her ikke har vært postet hos YouTube for eksempel. Dette kan inkludere lett nakne kvinner, eller andre videoer som en plattform som YouTube umiddelbart ville filtrert ut. Dailymotion har derimot ikke sett noen kontroverser av å sparke ut brukere.
I stedet var nok den største kontroversen rundt selskapet den gang eier Orange var i samtaler om salg med selveste Yahoo. Orange hadde kjøpt opp hele selskapet tidlig i 2013, og i Mai kom Yahoo med et monstertilbud. Da eieren Orange faktisk var klare til å selge, valgte den franske regjeringen å blokkere salget – de ville ikke gi opp applikasjonen som er svaret på Google sin YouTube. Bare året etter var Orange igjen i ferd med å selge, og denne gangen var det Microsoft som sto på den andre siden av bordet. Denne planen gikk derimot heller ikke igjennom, av uvisse grunner, men i 2015 skulle franske Vivendi endelig belønne Orange sin tålmodighet med et monstertilbud. Vivendi er et populært, fransk mediehus.
Kan Dailymotion lykkes i fremtiden?
Det er vanskelig å si om Dailymotion noen gang kan ta fote slik YouTube har gjort. Det er tross alt den største plattformen med milevis av fortrinn. Dessuten er eier Google hjemmet til kanskje verdens smartest tech hoder – og ikke bare en av dem.
Allikevel er det gøy å leke med tanken om hva som kunne ha skjedd, eller til og med kan skje, om Yahoo hadde/kan kjøpe dem opp. Det ville betydd en videre krig mellom lille Yahoo og massive Google, mellom lille Dailymotion og massive YouTube.
I fremtiden er det nok viktig at Dailymotion står støtt og velger å fokusere på kontinuerlig utvikling av teknologi og differensiering. Det holder simpelthen ikke å følge i fotsporene til YouTube lenger – de må starte å ta i et tak for å kjempe seg selv til toppen!