Media har de seneste årene vært gjenstand for utallige angrep og storstilte debatter. Det som en gang var en samling av ærlige journalister som ønsket å dele informasjon og kunnskap med folket, har over årene utviklet seg til et sirkus. Tilstanden i dag er så ille at mediene er nødt til å sette faktabyråer på saken for å bevise sin uskyld innen ”Fake News”. Uansett om en er enig med Donald Trump sin politikk eller ikke, så er det liten tvil om at hans utpekning av media som en synd er rettferdiggjort av de opptrendene vi har sett over årene.
LiveLeak er en tjeneste som aldri kunne vært beskyldt for å levere Fake News. Her får du det nemlig ikke mer reelt, da alt som er postet her er videoer fra virkeligheten. Innimellom kan videoene som postes her være artige og bringe et smil om din munnen, men for det meste er nok dette en plattform som er et godt stykke unna Fake News, i den grad at de nærmest ikke sensurerer noen ting. LiveLeak er rett og slett et medium som har valgt å la det meste gå, og dette synes i deres portefølje av diverse videoer. Det kan godt sies at LiveLeak er blant tidenes mest kontroversielle media.
Bakgrunn og historie
LiveLeak ble grunnlagt 13 år siden, tilbake i Oktober 2006. Den gang satte deler av teamet bak Ogrish.com seg ned for å skape siden. Ogrish ble forøvrig stengt samme dagen LiveLeak ble sluppet. Intensjonen med LiveLeak var lignende Ogrish, i den grad at siden skulle publisere usensurerte videoer fra politikk, krig, og diverse hendelser verden rundt – nærmest uansett hvor ille bildene skulle være. Dessuten skulle dette kombineres med såkalt ”Citizen Journalism”.
Opp gjennom årene har LiveLeak mottatt mye motstand, blant annet fra kritikere som mener at siden er ISIS sin favoritt – da de kan poste nærmest endeløst med videoer av halshugging her. Dette understreker den graden av sensur LiveLeak lar gå. LiveLeak godtar derimot ikke videoer som inneholder hard pornografi, hylling av død, eller lignende videoer. Allikevel må det sies at LiveLeak tar den en god del lenger enn andre medier, og blant annet postet de videoen som terroristen i Christchurch tok med sitt Go Pro kamera. Her dreper han flere titalls mennesker, og LiveLeak har ikke sensurert videoen på noen måte.
Som en følge av de store motstandene mot siden, så er det faktisk kun bare en av grunnleggerne som har gått ut offentlig med sitt navn. Hayden Hewitt er den eneste grunnleggeren som er anerkjent i det offentlige, mens resten av grunnleggernes navn fortsatt er hemmeligholdt – da grunnet den store faren som er involvert med å drive denne siden.
Hvorfor er en side som LiveLeak viktig?
Der mange har gått hardt ut mot LiveLeak og mener at deres fremstillinger er unødvendig grafiske, så finnes det også gode argumenter for hvorfor en slik side bør opprettholdes. Grunnlegger Hayden Hewitt sa det kanskje best da han ble oppfordret til å ta ned videoer som en følge av økt vold blant unge i Storbritannia. Han svarte da med at ”Dette er virkeligheten, og det skjer hver eneste dag. Vi skal fortsatt vise dette frem”.
LiveLeak handler om å representere den virkeligheten som media i større og større grad har gått bort i fra. Selv om media naturligvis dekker for eksempel krig og terror, så får lesere og konsumenter av media som oftest bare vage bilder og tekst. Argumentet til LiveLeak er at det simpelthen ikke synker inn hos folk flest hva som egentlig foregår i verden. De aller fleste trekker nemlig heller til media som leverer svada og Fake News til daglig.
LiveLeak gir deg dessuten autentiske klipp nærmest så snart de har forekommet. I stedet for å tråle internettet, og mest sannsynlig støte på mye upassende innhold, så finner du det riktige innholdet hos LiveLeak. Her kan du dessuten også lese folkets meninger, i stedet for bare en enkelt journalist sin vinkling. Du kan naturligvis også dele din mening dersom dette er noe du ønsker – uten å bli sensurert helt bort i kommentarfeltet, slik tilfellet er for de fleste andre former for media.
Grobunn for hatytringer?
Ved å åpne opp for enhver stemme og kjempe for ytringsfriheten mener LiveLeak at de selv bare oppfyller en menneskerettighet. Allikevel kan det fort argumenteres for at de trår en veldig skumme line med denne mentaliteten. Selv om gassangrep i Syria, ISIS sine halshugginger, og flere hendelser utført av muslimer i Midtøsten utvilsomt er skremmende, så representerer dette naturligvis ikke den hverdagslige muslimen. Allikevel gir LiveLeak grobunn for at ekstremister kan dele slike ytringer.
For eksempel oppnådde LiveLeak massiv popularitet etter at de delte Geert Wilders sin video Fitna. Wilders er en nederlandsk politiker som er kjent for sin motstand mot Islamsk innvandring. I denne videoen, som ble postet på LiveLeak tilbake i 2008, så går Wilders sterkt ut mot vers i Koranen som oppfordrer muslimer til Jihad, det vil si drap på kristne og jøder. Videoen ble senere tatt ned da grunnleggerne mottok en rekke trusler. Denne videoen har bare vært en av mange videoer LiveLeak har sluppet som har skapt furore blant folk flest.
Fremtiden for LiveLeak
Tross at LiveLeak kun bare har 13 år bak seg, så er det allerede en av de mest anerkjente uortodokse mediene der ute, tett opp mot for eksempel giganten Buzzfeed. Fremtiden lover godt for LiveLeak, der folk flest begynner å bli temmelig lei av de tradisjonelle mediene. Spesielt lovende for fremtiden er nok deres samarbeid med Ruptly. Dette er en medietjeneste som dekker diverse hendelser verden rundt, ofte i farlige soner, som mange andre medier ikke får tilgang til.
LiveLeak har allerede delt tusenvis av videoer som andre medier ikke en gang vil legge en hånd på. Diskusjonen kan rase videre, men det er utvilsomt interessant at LiveLeak har bidratt med å bringe sannheten frem i lyset, uansett hvor tøff den til tider kan være. Tjenesten vil nok leve videre for de som vil se den til tider brutale sannheten om vår verden!