Tips til en billig bil

Å kjøpe en bil kan være en kostelig affære, derfor velger mange å kjøpe brukt bil. Dette kan være et godt valg dersom du liker å bytte bil ofte, eller du skal kjøpe din første bil og ikke har spart opp så mye penger. Når du kjøper bruktbil, er det godt å ha noen lure tips i baklomma. Her kan du lese tips til en billig bil. 

Godkjent EU-kontroll

Når du kjøper en brukt bil, vil det være en fordel om den nylig er blitt EU-godkjent. En EU-kontroll består av to deler, en sikkerhets del og en miljødel. Det sjekkes blant annet om du har fungerende lys, tilstrekkelig med sikt, gode hjul og godkjente belter og bremser i kjøretøyet. Ved den miljømessige delen, måles avgasser og støy. Målet med en slik kontroll er å sikre tryggere og mer miljøvennlige kjøretøy på veiene. Denne rapporten sier dessuten noe om bilens stand og er lovpålagt av Statens Vegvesen. Likevel er det noen deler av bilens tilstand som ikke blir sjekket her.

Har bilen vært på service?

EU- kontrollen dekker nemlig ikke alle deler av bilen, det er viktig at den også er regelmessig på service. Her blir blant annet oljen skiftet, og registerreimen og dieselfilte blir byttet. Når du kjøper en bruktbil, kan det derfor være smart å undersøke kjøretøyets service historikk. Dette sier noe om hva som nylig har blitt sjekket og fikset på bilen, og hva som eventuelt må gjøres etter kjøp.

En annen tips til billig bil er å se om bilen er rusten. Det kan være mere rust i en eldre bil, enn det man ser ved første øyekast. Det er nemlig ikke bare utsiden av bilen som ruster og blir stygg, du kan også finne dette på de skjulte delene av bilen. Er det for eksempel rust på bremseskivene, i rørene, kanalene, gulvet eller andre deler, kan dette bli dyrt å fikse. Man kjøper gjerne en brukt bil for å spare penger og det er derfor svært viktig å undersøke den grundig, slik at repareringen ikke overstiger det du sparer. 

Prøvekjør bilen

Når man er kjent med bilens stand på papiret, kan det være greit å prøvekjøre den. Det kan være du merker noen feil her og det er lurt å høre etter lyder. Du vil også kunne teste bilens kjøreegenskaper og du vil fort merke om girkassa sitter som den skal, at det elektriske anlegget fungerer eller om det er noen ugreie lyder når du svinger. Det kan også generelt være en god ide å lese seg opp på bilmodellen du ønsker å kjøpe, for å vite hva du bør forvente av funksjoner.

Når du kjøper en bruktbil, er det alltid smart å ha noen gode tips i bakhodet. Sjekk bilens funksjoner nøye og vær sikker på at den fyller alle lovlige krav. Viktigst av alt er å ha god kunnskap om kjøretøyet du ser på, slik at du vet hva du skal se etter i bilen, før du kjøper den.