Vimeo er en spennende og kanskje for noen ukjent videoplattform, som i dag eies av det amerikanske medieselskapet InterActiveCorp (IAC). IAC kjøpte opp Vimeo tjenesten i 2006, og etter dette har tjenesten utviklet seg til det den er i dag, en spennende videoplattform med noen unike funksjoner som ikke en gang storebroren Youtube kan håpe på å tilby. En av disse funksjonene der Vimeo virkelig viser muskler, er når det kommer til integrering mangfoldige ulike typer nettsider, noe som har gjort at mange uavhengige videoprodusenter og oppstartsfirma velger å laste opp sine videosnutter på Vimeo, da de vet at de enkelt kan laste dem opp på sine nettsider i etterkant.
I 2013 hadde plattformen over 100 millioner brukere per måned, og over 22 millioner registrerte brukere. Mesteparten av disse er tilhengere av uavhengig videoinnhold, og individuelle filmprodusenter. I 2008 begynte også tjenesten å fokusere mer på de som ønsket å dele sine dataspill opplevelser, og dette har siden vært en svært raskt voksende gren på tvers av flere videoplattformer.
Vimeo begynte så tidlig som i 2007 å tilby brukere å laste opp videoer i HD kvalitet, og etter dette har mulighetene kun vokst. I dag kan du forvente å se en rekke videoer i Full-HD 1080p kvalitet, som i skrivende stund er standarden, men forvent også å komme over videoer som når helt opp til 4K, med andre ord 4 ganger stor oppløsning som vanlig Full-HD kvalitet.
Hvordan bruker du Vimeo?
Mediespilleren er i likhet med Youtube og andre åpen for alle, så lenge de forholder seg til grunnleggende retningslinjer. Generelt støtende innhold er ikke akseptert, bruk av AI (kunstig intelligens) til å laste opp videoer er ikke å anbefale, og du bør ikke legge ut rettighetsbeskyttet innhold. Så lenge du forholder deg til disse grunnleggende retningslinjene så er det vanskelig å støte på problemer ved bruk av Vimeo. Om du derimot fortsatt er i tvil om noe, eller ønsker å spørre spørsmål rundt bruk av tjenesten, så oppfordrer Vimeo alle sine brukere til å ta en titt innom forumet deres.
Etter å ha lest deg opp på de nokså logiske retningslinjene og forholdsreglene, så er det bare å registrere seg på plattformen, og begynne å laste opp det du måtte ønske, enten til personlig eller offentlig fremvisning. Gratisversjonen som du mest sannsynlig til å begynne med vil ta i bruk, gir deg mulighet til å laste opp opptil 500 MB med videoinnhold hver uke. Dette er med andre ord ment for å gi deg en forsmak på hva som er mulig, men om du virkelig ønsker å trappe opp bruken din av plattformen, så kan det anbefales i stedet for å gå for enten Vimeo Plus eller Vimeo Pro. Vimeo Plus gir deg mulighet til å laste opp 5 GB med videoinnhold hver uke, noe som definitivt er en drastisk oppdatering fra gratisversjonen. Denne tjenesten er ment for hobbybrukere og semi-profesjonelle brukere av tjenesten. Vimeo Pro derimot gir deg hele 25 GB med opplastningskapasitet hver uke, og er ment for den erfarne bruker med stort krav for kapasitet. Her er det ofte snakk om bedrifter og andre større organisasjoner, som bruker Vimeo mer aktivt enn den ordinære brukeren.
En introduksjon til grensesnittet
Etter at du har registrert deg og er klar til å utforske plattformen, blir du presentert med en rekke ulike menyer, som alle har sine egne unike funksjon. Hovedmenyene er som følger: Me, Videos, Create, Watch, Tools, Upgrade og Upload. Nedenfor disse finner du My Feed, My Videos, Watch later, Discover og Activity. Vi vil ikke gå gjennom alle individuelle menyene her, da det hadde tatt for mye tid, men de er nokså selvforklarende.
Vimeo er også unik på flere andre måter. En av disse er muligheten til å laste ned videoer direkte fra plattformen selv, som du på Youtube og andre plattformer må bruke tredjepartstjenester for å oppnå. Dette er også spektakulært enkelt å gjøre, under hver video finner du nemlig en såkalt download-knapp. Klikker du på den, vil videoen du ser på automatisk lastes ned i løpet av kort tid, selvfølgelig avhengig av hastigheten på din internett forbindelse.
En annen spennende funksjon som Vimeo kan tilby sine brukere er Vimeo-grupper. Disse kan sees som ulike samfunn som kan brukes til å diskutere en eller flere ulike videoer. Grupper kan opprettes av brukere ved å gå til Group-siden og klikke på Create a Group. Klikker du på Collections under en video du liker, kan du legge denne videoen til gruppen du tar del i eller har opprettet. Flere spørsmål og svar finner du på https://vimeo.com/groups.
Vimeo eller Youtube?
Dette høres ut som et enkelt spørsmål, men det har definitivt ikke noe enkelt svar. Hvilken av disse videoplattformene som passer deg best, kommer helt an på hvilke behov du har. Foretrekker du for det meste å se på innhold som andre legger ut, eller er du en freelance filmprodusent som ser etter nye muligheter for filmene dine å bli oppdaget, har du avanserte behov for integrering i nettside og ulike plattformer, eller holder det å bruke en plattform? Disse er kun noen av spørsmålene man må spørre seg selv, i debatten om en personlig favoritt.
Youtube er uten tvil en mye større plattform når det kommer til antall videoer og brukere, men dette er ikke for alle en bindende faktor. Dette vil også bety at du finner mye mer ubrukelig innhold på Youtube, da det er en plattform som ikke sikter i noen spesiell retning når det kommer til type brukermasse, de godtar simpelthen (nesten) alt og alle. Vimeo derimot er en plattform som fokuserer sterkt på individuelle videoprodusenter, og gjerne lengre produksjoner, med både informativt og typisk filmbasert innhold.
Er Vimeo for deg?
Dette er helt opp til hvem du er, og hva du ønsker å få ut av din bruk av hver individuell plattform. Youtube brukes ofte mer av den generelle befolkningen, mens Vimeo brukes mer av innholdsprodusenter med spesifikke krav til behandling av sitt innhold. Både Vimeo og Youtube er ypperlige plattformer.