Introduksjonsvideo til å lage Cuba Libre drinken

Drømmer du deg bort til cubanske rytmer? Da burde du prøve den velsmakende og eksotiske drinken Cuba Libre. Mange nordmenn stusser nok gjerne når de ser ingrediensene til denne forrykende gode drinken, den er nemlig basert på Cola og rom. Selv om drinken ofte blir omtalt som Kaptein Morgan her i Norge, er Cuba Libre mye mer enn bare cola og rom.

Cuba Libre betyr «et fritt Cuba» eller «frigi Cuba», og det er nettopp dette som er essensen til denne drinken. Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvem som oppfant denne drinken og når dette tok sted, men en ting er sikkert: Kombinasjonen av rom, Cola, lime og isbiter er en uslåelig sammensetning som fortsetter å være populære verden over.

Cuba Libre oppskrift

Cuba Libre serveres i et høyt glass fylt med masse isbiter. Deretter tilsetter du 4 cl rom og dobler det med Cola. Nøyaktig hvor mye Cola du bruker er opptil deg, drinken kan tilpasses etter smak og behag. Deretter topper du drinken med saft fra en halv lime, og pynter med noen limebåter eller skiver.

Mange rom produsenter fra Cuba hevder at det er deres merkevare som er basen til en tradisjonell og ekte Cuba Libre. Dette er likevel vanskelig å bekrefte og du kan dermed benytte deg av hvilken som helst type rom. Likevel er det ofte de mørke typene som blir brukt i uteservering.

Cuba Libre historie

Cuba Libre drikkes og nytes i mange land, og den er forbundet med en mengde spennende historier. Selv om det er vanskelig å fastslå nøyaktig når drinken ble oppfunnet, vet vi at dette skjedde en gang på 1900-tallet på Cuba, Havana. Det sies at drinken fikk sitt opphav enten under eller etter den spansk-amerikanske krigen som frigjorde Cuba fra Spania.

Cuba er et land som lenge var under okkupasjon av forskjellige styresmakter. Landet fikk ikke sin egen selvstendighet før i 1902. Krigen som startet løsrivelsen skjedde i 1899, og drinken ble altså til en eller annen gang mellom dette tidsrommet.

En historisk drink

En av de mest kjente historiene knyttet til Cuba Libre, er at den oppstod da noen amerikanske soldater samlet seg på en bar og blandet rom, cola og lime. Formålet var å skåle for Cuba og deres frihet.

En annen kjent historie dreier seg om en kaptein som bestilte drinken til stor begeistring. Flere av barens gjester ble nysgjerrige og ville smake på drinken, som fort ble suksess både i og utenfor baren. Cola og rom var forholdsvis billige produkter på 1900-tallet, noe som kan ha vært en medspiller i drinkens suksess.

Det finnes og historier som hipper som blandet cola og rom som en slags protest mot coca-cola konsernets kapitalisme. Det er vanskelig å fastslå det nøyaktige opphavet, og det kan være mange grunner til at drinken er så populær som den er i dag. Det vi vet er at Cuba Libre er en slager som nytes verden over gjennom hele året.