Hvor kan du se «Den stygge andungen»?

Den stygge andungen er en folkekjær fortelling om den stygge andungen som ikke passer inn. Det er en fortelling som er elsket av mange tvers over landet. Fortellingen er av H.C. Andersens mange eventyr og den finnes i utallige varianter.


Denne fortellingen brukes mye i skolen og i barnehagen ettersom den har en svært sterk mening. Den lille stygge andungen passer ikke inn blant de andre ungene og blir derfor mobbet av de andre andungene. Han forstår ikke hvorfor han ikke passer inn og han gjør alt han kan for at mobbingen skal stoppe, men det gjør den ikke. Den stopper ikke før han finner ut hvor han virkelig hører til.

En tegnefilm og en film med musikk

Fortellingen er absolutt verdt å lese, både for barn og voksne. For de som allerede har lest den eller for de som kanskje ikke er så glad i å lese så er det også verdt å vite at denne fortellingen også finnes i utallige filmatiserte versjoner. Du kan for eksempel se den tegnede versjonen hos filmrommet. Denne versjonen er ingen typisk tegnefilm fordi den ser faktisk ut som den er tegnet på en tegneblokk eller malt med vannfarger. Dette er en veldig søt kortfilm som varer i 24 minutter og som absolutt er verdt å se.

På Google Play kan du også finne versjonen fra 2010. Denne versjonen er mer lik en animert tegnefilm og er en versjon som mange kanskje kjenner igjen. I denne nydelige filmatiserte versjonen kan du nyte 72 minutter med vakker historie samt fine sanger og musikk. Denne filmen er selvfølgelig også tilgjengelig på norsk slik at du kan se den med de yngste som ikke ønsker å lese undertekster. Dermed er dette en perfekt familiefilm som du kan leie for kun 29 kroner.

Rotto og Grimme

Det finnes også flere nyere versjoner av eventyret. For eksempel kan man se «the ugly duckling» eller «den stygge andungen og jeg». Den stygge andungen og jeg er en animasjonsfilm som er danskprodusert i 2006. I denne versjonen av historien møter vi Rotto som er der mens den stygge andungen blir født. Han tar deretter på seg oppdraget og å oppdra dette lille kreket. Sammen drar disse to på en spennende og morsom reise. Denne søte versjonen av fortellingen er tilgjengelig gratis på NRK TV og den varer i ca 1 time og 30 minutter. Filmen passer like godt for voksne som for barn.

Dersom du liker denne filmen så kan du også finne en filmatisert serie om Grimme, den stygge andungen og Rotto. Her får de igjennom den stygge andungen sin første skoledag, de drar på bryllup, sirkus og mye annen moro. Her kan du bli bedre kjent med sirkusdirektøren Rotto og hans forhold til den stygge andungen som her kalles Grimme (stygg på dansk). Her kan du kose deg med 26 episoder som varer ca. 25 minutter hver. Med andre ord her er det mye moro i vente. Disse episodene kan du se på TV2 Sumo/TV2 Play.